Starene hold avstand til trekkfuglene
Starene hold avstand til trekkfuglene

av Hans Kroglund, 08.04.20 18:16


Ilsengstiene er så heldige å få gå gjennom Starene våtmarksområde. I mars/april kan det være flokker på flere tusen kortnebbgås som skal videre til Svalbard. De trenger ro til å spise og hvile foran den lange ferden nordover. Dette er ville fugler i motsetning til fugler i parker. Disse er veldig vare for farer og flyr da lett opp. Det er mye rovfugl i området som også er ute etter mat. Så oppfordringen er, hund i bånd og gå etter stien.

Traseene til stiene går er nøye vurdert av grunneier og Norsk Ornitologisk Forening, NOF Våtmarksgruppa. Turstiene holder omtrent samme avstand til fuglene i flomdammen som fuglekikkerne har som bruker grusveien langs Hornesvingen som utsiktspunkt. De skal ikke forlate vegen og turfolk må holde seg på den blåmerkede stien.

Ilsengstien går på nordsiden av Starelva ved Starene Feltstasjon
Bildet under forsøker å vise sammenhengen sett fra nord og sørover fra traktorvegen ved Starene Feltstasjon. Turgåerne skal ikke gå til Starholtet (moreneryggen-forhøyningen i terrenget) eller ut på jordet mot flomdammen.

Dobbelklikk for større bilde


Turgående er stort sett flinke til å holde seg på stien, men ettersom det er mange nye folk som ikke er så kjent her så er det noen som går ut på jordet og forstyrrer fuglene.

Flomdammen sett fra vegen Hornesvingen
Den 08.04 kom plakat opp om ikke å forstyrre fuglene


Arkivbilde fra 2018

Det er bare å ta kontakt om noe er uklart. Hans Kroglund, Ilsengstiene 994 05 214
Artikkelen er hentet fra:
http://ilsengstiene.no/print_nyhet2007.php?nid=468